Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ (ΗΣΑΠ): Εσείς νομοθετείτε. Εμείς απεργούμε



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση
Εσείς νομοθετείτε. Εμείς Απεργούμε
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,
Με την είσοδο της νέας χρονιάς ξεκίνησε μια καινούργια, σαρωτική, μνημονιακή επίθεση ενάντια στο σύνολο των εργαζόμενων και ιδιαίτερα της ΣΤΑ.ΣΥ. Στόχος είναι η ολοκληρωτική ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας, των τελευταίων κοινωνικών παροχών και η παράδοσή μας, «άνευ όρων», στις διαθέσεις των εκάστοτε διοικούντων την Εταιρεία και γενικότερα των εργοδοτών.
Στην ουσία πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες προσπάθειες, που ξεκίνησαν εδώ και μια 7ετία από τους τοκογλύφους δανειστές και τα ντόπια και ξένα συμφέροντα, με στόχο:
Μέσα από τα μνημόνια, να γίνει η Ελλάδα ένα πεδίο άσκησης των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πρακτικών και πολιτικών, εξασφαλίζοντας κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο ακόμα και σε περιόδους διεθνούς κρίσης και ύφεσης.
Το βασικό «όχημα» της νέας αυτής επίθεσης είναι το εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο των 1.326 σελίδων και των 400 άρθρων που καθιερώνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καταργώντας τους φυσικούς πλειστηριασμούς, αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των επιδομάτων παιδιών και κυρίως περιορίζει το ύψιστο δικαίωμα των εργαζόμενων, την απεργία.
Με μια διάταξη λίγων λέξεων (άρθρο 211) το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας περιορίζεται και ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος ώστε τα δικαστήρια να κρίνουν ως παράνομες όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων.
Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης για τη κήρυξη απεργία απαιτείται η πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης με τη παρουσία τουλάχιστον του ενός δεύτερου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης.Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να ληφθεί υπό προϋποθέσεις και από το ένα πέμπτο (1/5) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
Η πραγματική στόχευση αυτής της αντεργατικής, άθλιας διάταξης φαίνεται από το γεγονός ότι όχι μόνο προωθήθηκε στη Βουλή αλλά υπήρξε και από ορισμένες μνημονιακές δυνάμεις… πλειοδοσία αυστηροποίησής της, με προφανή στόχο να μην μπορεί να προκηρυχτεί ξανά καμία απεργία! Να καταργηθεί, δηλαδή, στη πράξη το σημαντικότερο όπλο του εργαζόμενου!
Το… αντιστάθμισμα σε αυτή την λαίλαπα είναι οι «αναπτυξιακές», όπως χαρακτηρίζονται από κάποιους, διατάξεις, μιας ανάπτυξης του τζόγου, της ρουλέτας και της υποκουλτούρας με την αύξηση του αριθμού των καζίνο στη χώρα!. Όχι, τέτοια «ανάπτυξη» δεν την θέλουμε! Η Ελλάδα δεν θα… φάει τα παιδιά της προς χάριν της ανάπτυξης της πράσινης τσόχας και του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Στον εργασιακό χώρο μας η επίθεση κλιμακώνεται αμεσότερα και πιο επικίνδυνα, αφού με άλλη διάταξη του εκτρωματικού πολυνομοσχεδίου περνάει στο λεγόμενο «Υπερταμείο» ο ΟΑΣΑ με τις «θυγατρικές» του, ΣΤΑ.ΣΥ και Ο.Σ.Υ. μαζί με μια σειρά άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα (50,3% της ΕΥΔΑΠ, 51% της ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ κ.α.), που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «τα τελευταία ασημικά της χώρας»
Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι οι αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας θα έχουν το πανευρωπαϊκό «προνόμιο» ν’ αρχίσουν να λειτουργούν με «με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σύμφωνα με τον κώδικα ορθής πρακτικής του ΟΟΣΑ». Δηλαδή, να λειτουργούν με σκοπό το κέρδος και όχι την παροχή μεταφορικού έργου, με ασφάλεια, φθηνό εισιτήριο και κοινωνική μέριμνα.
Με δύο λόγια, από το βράδυ της Δευτέρας, οι αστικές συγκοινωνίες εντάσσονται στο «Υπερταμείο», που ελέγχεται πλειοψηφικά από τους «Θεσμούς», δηλαδή τους εκπροσώπους του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, και αφήνουν πίσω το κοινωνικό χαρακτήρα τους και μπαίνουν κάτω από τον ασφυκτικό «εναγκαλισμό» των λογιστών του Υπουργείου Οικονομικών μέχρι να βγάλουν κέρδη!
Τα πρώτα δείγματα της νέας κατάστασης φάνηκαν μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, με τη μορφή μιας εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία υπονομεύει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΣΤΑ.ΣΥ και όσες άλλες ΣΣΕ έχουν υπογραφεί στους φορείς που ανήκουν στην γενική κυβέρνηση .
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος ορίζει ότι εφόσον σε εν ισχύ Συλλογική Σύμβαση όπως αυτή της ΣΤΑ.ΣΥ προβλέπονται «μη μισθολογικές παροχές» θα πρέπει να αντικατασταθεί με άλλη, στην οποία η χορήγηση των ίδιων παροχών θα συνοδεύεται με ξεχωριστή μελέτη (!) που θα εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.
Ουσιαστικά, αυτό δεν είναι παρά η αρχή της νέας περιόδου υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου και των δανειστών, που θέλουν την ευημερία των αριθμών με θύματα τους εργαζόμενους και τους επιβάτες.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Ήδη μαθαίνουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ θέλει να προχωρήσει στην εφαρμογή της εγκυκλίου- τορπίλης για τη Συλλογική Σύμβαση. Όμως, εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια δεχόμενοι την υποαμειβόμενη εργασία, τη κατάργηση κάθε κοινωνικής παροχής και τελικά τον εργασιακό θάνατό μας. Ο αγώνας ενάντια στο εκτρωματικό, μνημονιακό πολυνομοσχέδιο δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Το 2018 θα είναι μια χρονιά αγώνων, ακόμα πιο δυναμικών, ενωτικών και αποφασιστικών.
Όλοι μαζί μπορούμε! Συμμετέχουμε, αγωνιζόμαστε, υπερασπιζόμαστε:
Το δικαίωμα στην απεργία
Τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
Τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, με κοινωνικό ρόλο
Δουλειά με αξιοπρέπεια, για όλους
Παρασκευή 12/1 στάση εργασίας 12:00 έως 15:00 και Δευτέρα 15/1 24ωρη απεργία. Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ τη Δευτέρα 15/1 στις 6μμ το στο απεργιακό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για τη Διοίκηση
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Ε. Ρενιέρης Π. Κοντογιάννης

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: