Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Κυβερνητικό μέτωπο στο μετρό


Ανοιχτό το ενδεχόμενο της επίταξης

Να τεθεί σε λειτουργία «πάση θυσία» φέρεται να διαμηνύει ο πρωθυπουργός για το μετρό, την ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι αψηφούν την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία κρίνει την κινητοποίηση παράνομη.
«Ανέξοδη και εκτός νομιμότητας» χαρακτηρίζει την απεργία στο μετρό ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος φέρεται να εξετάζει αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την κήρυξη απεργιών στα ΜΜΜ. Ο ίδιος δηλώνει πως σε κάθε απεργία υπάρχουν όρια και όροι που στην προκειμένη περίπτωση έχουν καταπατηθεί. Μιλά επίσης για μικρή συμμετοχή των εργαζόμενων στην κινητοποίηση.
Οι απεργοί, οι οποίοι αντιδρούν στην ένταξη του κλάδου στο ενιαίο μισθολόγιο όπως και στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαμηνύουν ότι υπόκεινται σε περικοπές για πέμπτη συνεχή φορά. Απαντώντας στις σχετικές αιτιάσεις της κυβέρνησης, δηλώνουν πως δεν πληρώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας. Εντός της ημέρας θα καθορίσουν τη στάση τους περαιτέρω.
Τις απεργίες στα ΜΜΜ στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων με στόχο την αξιοπρεπή διαβίωση σε καιρούς κρίσης, σε συνδυασμό με ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο για τις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, που θα εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με σεβασμό στο περιβάλλον».

Την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου να κηρύξει παράνομη την απεργία καταγγέλλει το ΚΚΕ, λέγοντας πως η συγκεκριμένη δικαστική εξέλιξη «στρέφεται κατά των δικαιωμάτων και των αγώνων όλων των εργαζομένων και προστίθεται στις δεκάδες άλλες αντίστοιχες αποφάσεις των τελευταίων ετών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: