Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Εισαγγελική παρέμβαση κατά των απεργιών σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Aναστολή των κινητοποιήσεων σε λεωφορεία - τρόλεϊ - Ικανοποίηση Υπ. Μεταφορών (upd3)
Εισαγγελική παρέμβαση κατά των απεργιών σε λεωφορεία και τρόλεϊ |Τα σωματεία των τεχνικών σε τρόλεϊ και λεωφορεία αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων. Εισαγγελική έρευνα παρήγγειλε η προϊσταμένη της εισαγγελίας της Αθήνας για παραβίαση περιεχομένου δικαστικής απόφασης μετά τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων.

Στους δρόμους βγαίνουν σε λίγη ώρα τα τρόλεϊ μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι.

Αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισαν και οι τεχνικοί της ΕΘΕΛ, ωστόσο τα λεωφορεία δεν κυκλοφορούν καθώς την Τρίτη αναμένεται να λάβουν τις αποφάσεις τους οι οδηγοί.

Το υπουργείο Μεταφορών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λύση της απεργίας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τον ΟΣΕ. Συγκεκριμένα, από το υπουργείο αναφέρεται:

«Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι οι εργαζόμενοι σε ΗΛΠΑΠ, ΟΣΕ και οι τεχνικοί λεωφορείων άκουσαν τη φωνή της λογικής και επιστρέφουν στις δουλειές τους. Ελπίζουμε ότι θα τους ακολουθήσουν και οι οδηγοί των λεωφορείων. Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην εφαρμοστούν οι νόμοι».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Λεωνίδας Σκούλος, πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΑ είπε ότι την Τρίτη θα αποφασιστεί η περαιτέρω στάση τους, αλλά σημείωσε ότι θα προχωρήσουν σε εναλλακτικές μορφές κινητοποίησης χωρίς να ταλαιπωρείται το επιβατικό κοινό.

Προηγήθηκε εισαγγελική έρευνα την οποία παρήγγειλε η προϊσταμένη της εισαγγελίας της Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου, για παραβίαση περιεχομένου δικαστικής απόφασης για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων παρά τη δικαστική απόφαση της Κυριακής που κήρυττε τις κινητοποιήσεις τους παράνομες κι απαγόρευσε τη συνέχισή τους.

Η έρευνα είναι κατεπείγουσα κι ανατέθηκε στην ασφάλεια όπως έγινε στην περασμένη εβδομάδα με την περίπτωση του μετρό. Αν διαπιστωθεί παραβίαση δικαστικής απόφασης, κάτι που αναμένεται, θα δοθεί μέχρι αργά το απόγευμα εντολή για την κίνηση αυτόφορης διαδικασίας.

Η στάση των δικαστικών αρχών, καταδεικνύει τη βούλησή τους για την τήρηση των νόμων. Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο της επιστράτευσης εξετάζει η κυβέρνηση.

Εξάλλου, εκδικάζονται αυτή την ώρα οι προσφυγές στη δικαιοσύνη των Οδικών Συγκοινωνιών και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ζητούν να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες σε Προαστιακό και ΟΣΕ.

Εντωμεταξύ, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση των εργαζομένων στο Μετρό να εκδοθεί προσωρινή διαταγή κατά της επίταξης, και να ακυρωθούν οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει σε άλλο χρόνο.

Οι εργαζόμενοι στον ΣΚΑΪ

Ο πρόεδρος του σωματείου τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ - ΟΣΥ Αποστόλης Ραυτόπουλος ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τρόλεϊ δεν θα επιτρέψουν επιστράτευση σε καμία περίπτωση όσο κόστος και να υπάρξει. Δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι για το θέμα. «Ζητάμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2012, και όσα υλοποίησε ο κ. Βορίδης ως υπουργός Μεταφορών» πρόσθεσε ο κ. Ραυτόπουλος.

O Κώστας Σιορίκης, γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων στις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η απόφαση της γενικής συνέλευσης της Παρασκευής για παράταση των στάσεων εργασίας σε 24ωρη απεργία. Είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν ζητούν εξαίρεση από το μισθολόγιο αλλά ειλικρινή διάλογο και υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Δήλωσαν στον ΣΚΑΪ

Για εκβιασμό από τους εργαζομένους στα ΜΜΜ σε βάρος της κοινωνίας έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας. «Το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης και της επίταξης δεν είναι ακραίο» σημείωσε.

Το μέλος της συντονιστικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης δήλωσε ότι η πολιτική επιστράτευση δεν πατάει στο σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις.

Το μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ Γεράσιμος Γεωργάτος ταύτισε τον πρόεδρο των εργαζομένων του Μετρό, Αντώνη Σταματόπουλο με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο, τονίζοντας ότι «με λογικές Σταματόπουλου που ζήλεψε τη δόξα Φωτόπουλου δεν μπορούν να δοθούν λύσεις». «Οι χαμηλόμισθοι πλήττονται από τις κινητοποιήσεις κυρίως. Δεν μπορούν να υπάρχουν κραυγαλέες εξαιρέσεις στο μισθολόγιο» εξήγησε.

Ο υπεύθυνος κοινωνικού διάλογου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κουτρουμάνης έκανε λόγο για ταλαιπωρία του κόσμου. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει σχετική πρόταση για την πρόταση.

«Δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο» τόνισε ο πρώην υπουργός Μεταφορών και βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης. Έκανε λόγο πάντως για ανορθόλογες και δυσμενείς επιπτώσεις που δημιουργεί η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου» τονίζοντας πάντως ότι υπάρχει η δυνατότητα ερμηνευτικών εγκυκλίων για κάποιο εξορθολογισμό.

Δικαιολογημένες είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων, τα φορολογικά βάρη είναι δυσανάλογα κατανεμημένα δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. «Μπορούσε να υπάρξει διαφορετικός χειρισμός συνειδητά η κυβέρνηση επέλεξε τη μέθοδο του κοινωνικού αυτοματισμού (...) σχεδίασε πάνω στην ταλαιπωρία του κοινού για κερδίσει πολιτικούς πόντους» τόνισε. Ζήτησε να αφαιρέσει την απειλή για την πολιτική επιστράτευση και να γίνει διάλογος με ορίζοντα τον Απρίλιο.

Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Μπίστης δήλωσε ότι κάποιοι «μιζάρουν» στις απεργίας, υπενθυμίζοντας δήλωση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για κινητοποιήσεις «σπίθα που θα βάλει φωτιά για την ανατροπή της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: