Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Όλη η έκθεση για τις αμοιβές στις ΔΕΚΟ το 2009


Ολόκληρη την εμπιστευτική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών για τις απολαβές που δόθηκαν το 2009 σε ΔΕΚΟ, εταιρείες και οργανισμούς που εποπτεύονται από το Δημόσιο ή ανήκουν στο μετοχολόγιο του ελληνικού κράτους δημοσιεύει «Το Βήμα», σε συνέχεια σχετικού ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», το οποίο συζητήθηκε και προκάλεσε αντιδράσεις.

Η απογραφή των απολαβών έγινε μέσω του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) κατόπιν εντολής του τότε γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομήδη Σπινέλληπρος τις υπηρεσίες της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας (ΓΓΠΣ) στο πλαίσιο της απογραφής όλων των μισθοδοτούμενων του δημοσίου τομέα που είχε ζητήσει ο τότε πρωθυπουργός κ.Γιώργος Παπανδρέου.

Στελέχη των ΕΛΛΠΕ, μιλώντας προς «Το Βήμα», σημειώνουν ότι ουδέποτε δόθηκαν τέτοιοι μισθοί στην εισηγμένη εταιρεία, αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων (που αφορούν την εταιρεία) και επισημαίνουν ότι οι απολαβές της ηγεσίας της επιχείρησης είναι εξαιρετικά χαμηλότερες. Επίσης, σημειώνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα χαμηλής παρακράτησης, δηλώνοντας την έκπληξή τους για τα στοιχεία.

Παράλληλα, πηγές του ΟΣΚ σε επικοινωνία τους με την εφημερίδα ξεκαθαρίζουν ότι οι μισθοί που δίδονται σήμερα δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση με τα αναγραφόμενα το ρεπορτάζ (το οποίο ούτως ή άλλως αναφέρεται στο 2009).

Επιστολή από δύο Κέντρα Ερευνών
Επίσης, κοινή επιστολή διαμαρτυρίας έστειλαν στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος και ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» κ.Μπάμπης Σαββάκης, αντιδρώντας στο δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής».

«Σε απάντηση της αναφοράς στο άρθρο αυτό των δύο φορέων μεταξύ μιας πληθώρας δημοσίων φορέων και οργανισμών και στα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται, θεωρούμε απαραίτητο να δώσουμε κάποιες ελάχιστες διευκρινίσεις και στοιχεία αναφορικά με τους ως άνω φορείς (ΕΚΕΤΑ και "Αλέξανδρος Φλέμιγκ")» σημειώνεται στην επιστολή.

«Το ΕΚΕΤΑ και το "Αλέξανδρος Φλέμιγκ", που έχουν συσταθεί ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποτελούν διακεκριμένους για την επιστημονική τους αριστεία ερευνητικούς οργανισμούς οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) και άλλους φορείς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του άρθρου αυτού» αναφέρεται.

«Οι αμοιβές του προσωπικού των Ερευνητικών Κέντρων διέπονται από την κείμενη νομοθεσία (Ν. 3205/2003) η οποία προβλέπει την επιβράβευση των ερευνητών που προσελκύουν επιχορηγήσεις και ερευνητικά συμβόλαια με ανταγωνιστικές διαδικασίες, από εξωτερικές πηγές, συνολικά αναφερόμενες ως εξωτερικές χρηματοδοτήσεις» σημειώνουν οι επικεφαλής των δύο φορέων.

«Σημειώνουμε ότι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΚΕΤΑ (<10 br="">
«Οι αποδοχές στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα αφορούν ακριβώς αυτόν τον ορισμένο, πολύ μικρό, αριθμό αρίστων Ερευνητών. Είναι απογοητευτικό, αντί να συγχαίρονται για την επιτυχία τους στην προσέλκυση πόρων για τη χώρα και τη συνεισφορά τους στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη συγκράτηση του κύματος μετανάστευσης επιστημόνων στο εξωτερικό και στην ανάπτυξη της χώρας, αυτοί οι Ερευνητές να χαρακτηρίζονται ως "golden boys"» αναφέρεται στην επιστολή.

«Όπως είναι προφανές, οι κάθε είδους αμοιβές του προσωπικού των ερευνητικών κέντρων που προέρχονται από τρίτες, μη κρατικές πηγές, όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο, αλλά αντίθετα συνεισφέρουν στα κρατικά έσοδα, μέσω της απόδοσης φόρου εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών» εξηγούν.

«Θεωρούμε επομένως άστοχο τον χαρακτηρισμό των ερευνητικών κέντρων ΕΚΕΤΑ και "Αλέξανδρος Φλέμιγκ" ως "γαλαντόμων" και την έμμεση, πλην σαφή, κατηγορία ότι τα ερευνητικά κέντρα που εφαρμόζουν τις κείμενες διατάξεις, συμμετείχαν σε ένα "πάρτι" σπατάλης του δημόσιου χρήματος» καταλήγει η επιστολή.

Τι λέει το Γενικό Λογιστήριο

Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επισημαίνουν ότι, εάν υπάρχουν «φουσκωμένα» ποσά στην έκθεση είναι είτε γιατί προσμετρήθηκαν επιμίσθια που φορολογούνται είτε οι υπηρεσίες της ΓΓΠΣ έχουν κάνει λάθος, κάτι που όμως θεωρούν απίθανο διότι τα στοιχεία προέρχονται από τα ίδια λογιστήρια των φορέων και αφορούν καταβληθέντες φόρους. Επίσης διερωτώνται εάν συνεχίστηκε η παρακολούθηση των αμοιβών και τα επόμενα έτη.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση:
 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: