Τρίτη 9 Απριλίου 2013

H τρόϊκα ζητάει απολύσεις και από τις ΔΕΚΟ ιδιωτικού δικαίου


Η τρόϊκα ζητάει απολύσεις και από εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ Β΄ Βαθμού), που είναι εταιρείες ιδιωτικού δικαίου,προκειμένου να καλυφθεί ο αριθμός των αποχωρήσεων από ο δημόσιο που θέλει καθώς η εφαρμογή του σχεδίου Μανιτάκη απαιτεί πολύ χρόνο...
Οι συγκεκριμένες εταιρείες απασχολούν υπαλλήλους αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν καλύπτονται από τη μονιμότητα και συνεπώς, θα μπορούσαν να απομακρυνθούν με αποζημίωση απόλυσης.

Το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας σήμερα το απόγευμα.

Η διαπραγμάτευση για το ζήτημα διεξάγεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα «απόντος» του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά και την αντιπαράθεση που είχε ο τελευταίος με τον κ. Γ. Στουρνάρα.

Η συμφωνία που υπήρξε στο Μαξίμου αναφορικά με τους επίορκους, όσους έχουν πλαστά διπλώματα κλπ και εν γένει ακατάλληλους, αδικαιολογήτως απόντες κλπ ήταν να φεύγει ένας και να προσλαμβάνεται άλλος στη θέση του με προσόντα από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα προσλήψεων με αναλογία 1:1 δεν αποκλείεται, τελικά, να μην αφορά μόνον «επιόρκους» αλλά και υπαλλήλους που δεν θα αξιολογηθούν ως ικανοί και θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός όσων αποχωρήσουν δεν αποκλείεται να υπερβαίνει τις 4.000 υποθέσεις επιόρκων, που βρίσκονται υπό εξέταση και να αγγίξει, μέσω της αξιολόγησης, σημαντικό αριθμό εργαζομένων στο Δημόσιο.

Το «σχέδιο Μανιτάκη», όπως επισημαίνεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, «παραμένει η βάση για τη διαπραγμάτευση», όχι μόνο για πολιτικούς λόγους αλλά και για καθαρά πρακτικούς, νομικούς λόγους. Ο κ. Μανιτάκης έχει εκφράσει πολλάκις τη βούλησή του να τεθούν εκτός Δημοσίου οι επίορκοι.

«Ουσιαστικά ζητούνται οριζόντιες απολύσεις χωρίς αξιολόγηση», επισήμαιναν οι ίδιες πηγές.

«Οι δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποιήσή τους, όπως αυτά καταγράφονταν στο Μνημόνιο έχουν υλοποιηθεί.

Αυτά που ζητούνται τώρα είναι εκτός κειμένου.

Αν τα αποφασίσουν, πρέπει να ψηφιστούν από την Βουλή», διευκρίνιζαν αρμόδιοι κύκλοι του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης, παραδεχόμενοι ταυτόχρονα ότι «η διαπραγμάτευση έχει μεταφερθεί σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων», που ξεπερνά τις αρμοδιότητες του υπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: