Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Σουηδία: Απεργία διαρκείας στα Μ.Μ.Μ. λόγο μισθού και σπαστού ωραρίου

Ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς και κατάργηση του σπαστού ωραρίου (κατσαρή)

Οι οδηγοί των των αστικών λεωφορείων κήρυξαν απεργία διαρκείας, από την Τετάρτη 19 του Ιούνη, σε μερικές πόλεις ανάμεσα σ΄αυτές και τη Στοκχόλμη...


Επίσης η Ομοσπονδία SEKO που οργανώνει στις τάξεις της τους εργαζόμενους στα μέσα σταθερής τροχιάς κήρυξε επίσης απεργία στον προαστιακό, τα τοπικά τραίνα, το τραμ και την κόκκινη γραμμή του μετρό στη Στοκχόλμη καθώς και σε άλλα ΜΜΜ σε άλλες πόλεις όπως Μάλμε, Γκέτεμποργκ κλπ.

Οι Ομοσπονδίες ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς απ΄αυτές που θέλουν να δώσουν οι εργοδότες, την κατοχύρωση των πρόωρων συντάξεων που παίρνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο μετρό (στα 61 ή στα 63 με το 90% του μισθού) την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων, ανεξάρτητα εάν ιδιωτικοποιηθούν ή περάσουν σε εργολαβίες οι υπηρεσίες αυτές.

Οι οδηγοί λεωφορείων ζητούν επίσης την κατάργηση του σπαστού ωραρίου, κάτι που το έχουν καταφέρει οι οδηγοί στο μετρό μετά από αγώνες από το 2002.

Οι Ομοσπονδίες αυτές όπως και γενικά το συνδικαλιστικό κίνημα στη Σουηδία ελέγχεται από τη σοσιαλδημοκρατία και τους οπορτουνιστές και γι αυτό υπάρχει δυσπιστία από τα μέλη των συνδικάτων στο κατά πόσο οι ηγεσίες αυτές θα παλέψουν μέχρι τέλος.

Η εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια δείχνει ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι ηγεσίες αυτές ξεπούλησαν τον αγώνα και υποχώρησαν παίρνοντας μερικές υποσχέσεις ή στην καλύτερη περίπτωση, ψίχουλα.

Η διάθεση πάντως των εργαζομένων στα ΜΜΜ είναι αγωνιστική. Το συνδικάτο εργαζομένων στο μετρό, που κινείται σε ταξική κατεύθυνση κάλεσε άμεσα σε έκτακτη γενική συνέλευση για την οργάνωση του απεργιακού αγώνα.

Επίσης προσπαθεί να συντονιστεί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, όπως στο τραμ και στον προαστιακό για την οργάνωση του αγώνα.

Την Πέμπτη έχουν καλέσει και συνδικάτα σε απεργιακή συγκέντρωση στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: