Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΖΕΙ;



Η αγανάκτηση είναι ένα συναίσθημα που στις μέρες μας βρίσκεται σε αφθονία.
Και γιατί όχι άλλωστε; Η πραγματικότητα που βιώνουμε την ευνοεί με το παραπάνω....
Είναι μάλιστα ιδιαίτερα ωφέλιμη, αν μετουσιωθεί σε οργανωμένη δράση, γιατί δεν ωφελεί μόνο να αγανακτείς, πρέπει να κάνεις κάτι, ώστε να αλλάξεις ό,τι σου προκαλεί αγανάκτηση.
Πέραν όμως της υγιούς αγανάκτησης που πρέπει να νιώθουν όλοι οι εργάτες, στη χώρα μας ευδοκιμεί και ένα άλλο είδος αγανάκτησης όχι και τόσο αυθόρμητης και με πολλές προοπτικές ανέλιξης! Κάτι σαν ένα είδος καριέρας δηλαδή, και μη νομίζετε πως πρόκειται για κάτι νέο, σαν ευκαιρία μέσα στη κρίση δηλαδή, η κατ’ επάγγελμα αγανάκτηση μετρά δεκαετίες στην Ελλάδα.

Αρκεί να θυμηθούμε τους «αγανακτισμένους πολίτες» των δεκαετιών ‘50 ‘60 ‘70 που στο «οκτάωρό» τους αγανακτούσαν ενάντια σε κάθε προοδευτική εκδήλωση, σε απεργίες, τραμπούκιζαν κ.λπ.

Στην περίοδο της Μεταπολίτευσης οι επαγγελματίες αγανακτισμένοι ΚΥΠατζήδες -παρότι δεν εξαφανίστηκαν -έδωσαν τη σκυτάλη στους κονδυλοφόρους των επιχειρηματιών που έδωσαν και δίνουν ακόμη «επιστημονικού επιπέδου ρεσιτάλ» αγανάκτησης ενάντια σε κάθε κινητοποίηση ή άλλη διεκδίκηση που περιέκλειε προοπτική δυναμικής κλιμάκωσης.

Ο κλάδος μας διαχρονικά έχει νιώσει στο πετσί του τί σημαίνει κοινωνικός αυτοματισμός κατευθυνόμενος από κυβερνήσεις, εργοδοσία και τα Μ.Μ.Ε. της που θυμούνται την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού σε κάθε απεργία.

Στα του οίκου μας τώρα, γιατί το άρθρο δεν κάνει ανασκόπηση των ασφαλίτικων μεθόδων. Σκοπό έχει να καταγγείλει την εφαρμογή αυτής της μεθόδου ως συνδικαλιστικής τακτικής.

Και για να γίνουμε πιο σαφείς -μιας και η εφημερίδα διαβάζεται σε όλο το σύστημα των αστικών συγκοινωνιών- το πλαίσιο αναφοράς είναι οι εκλογές στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ, το μεγαλύτερο στον κλάδο, που με τη στάση του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τα υπόλοιπα.

Αυτός είναι ο λόγος που λυτοί και δεμένοι έχουν ανοίξει έναν βρώμικο πόλεμο στη ΔΑΣ, προκειμένου το αποτέλεσμα των εκλογών να είναι στα μέτρα που ορίζει η εργοδοσία.

Τελευταία πράξη αυτού του έργου είναι η καταγγελία από την παράταξη ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΛΗ, ότι ο Α’ αντιπρόεδρος του συνδικάτου Κιούσης Γ., επικεφαλής της ΔΑΣ, τραμπούκισε τον συνάδελφο Κατρόπουλο Β. κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. στις 8/12/14.

Τί συνέβη όμως εκείνη τη μέρα; Ήταν η στιγμή όπου το λόγο είχε πάρει ο Νίκος Τάσιος, μέλος της παράταξης ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΠΥΛΗ (δεν είναι μέλος του Δ.Σ.), προκειμένου να συζητηθεί θέμα που τον αφορούσε.

Ο Γ. Κιούσης τον ρωτούσε προκειμένου να σχηματίσει άποψη σχετικά με την κλήτευση του σε απολογία. Πίσω από το κάθισμα του Κιούση κάθονταν οι συνάδελφοι Κατρόπουλος και Καραπιπεράκης, που καθ’όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στο Δ.Σ. συνεχώς μιλούσαν, γελούσαν, ειρωνεύονταν τα μέλη του Δ.Σ.

Οι συγκεκριμένοι έχουν σύστημα να κάθονται ακριβώς πίσω από τις θέσεις των εκπροσώπων της ΔΑΣ και να κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνουν ενοχλητικοί με προκλητικά σχόλια, δε σεβάστηκαν καν ότι η συζήτηση αφορούσε ζήτημα μέλους της παράταξης τους!!!

Στην παρατήρηση του Γ. Κιούση να κάνουν ησυχία, ο Β. Κατρόπουλος απάντησε ειρωνικά με αποτέλεσμα την οργισμένη αντίδραση του αντιπροέδρου. Ως τώρα, το ρεπερτόριο των «αγανακτισμένων» συνδικαλιζόμενων της εν λόγω παράταξης περιλαμβάνουν ύβρεις, ειρωνείες, ηχογράφηση και κάποιες φορές διακριτική βιντεοσκόπηση (!) του Δ.Σ., φτύσιμο (!!!) συνδικαλιστή και ποιός ξέρει τί άλλο μας έχει ετοιμάσει ο «σκηνοθέτης» μέχρι τις εκλογές!!! Αυτά όμως ξεχνάει να τα καταγγείλει ο κύριος Σκοκέας…

• Παραπονιέται ότι τάχα όλοι στρέφονται εναντίον του δήθεν γιατί τάραξε τα συνδικαλιστικά νερά.
Η αλήθεια είναι ότι κανένας συνάδελφος είτε είναι εκλεγμένος είτε όχι, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχει ή όχι σε παράταξη, δεν θα ανεχόταν όλες τις παραπάνω προσβλητικές και αντισυναδελφικές συμπεριφορές.

Μόλις κάποιος αντιδράσει στις προσβολές των στελεχών του, ο κύριος Σκοκέας αποχωρεί επανειλλημένως από τα (τελευταία) Δ.Σ. σε ένδειξη διαμαρτυρίας ότι «τραμπουκίζονται» οι συνεργάτες του, άραγε αγνοεί την Ελληνική γλώσσα ή προσαρμόζει τις έννοιες στα κόλπα των στελεχών του;

Είτε έτσι, είτε αλλιώς το σίγουρο είναι πως αποποιείται της ευθύνης του ως μέλους του Δ.Σ. να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. χάρην εντυπώσεων...

Η ΔΑΣ σε πρόσφατο Δ.Σ. είχε απευθυνθεί προς κάθε παράταξη ότι στη πορεία προς τις εκλογές θα αντιπαρατεθεί με συνδικαλιστικές θέσεις, πλαίσιο διεκδίκησης, και επιχειρήματα κάτι που κάνουμε πράξη διαχρονικά.

Αν αυτό κάποιοι το θεωρούν ως αδυναμία να απαντήσουμε στις προκλήσεις τους, θα πάρουν την απάντηση τους στη πράξη.

Άλλωστε, ξέρουμε γιατί συκοφαντούν τη ΔΑΣ στο πρόσωπο του επικεφαλής της.

Ξέρουν πως η στόχευση τους να βρεθεί ο κλάδος ευάλωτος στα σχέδια της εργοδοσίας θα αποτυγχάνει όσο θα υπάρχει, όσο θα ενισχύεται ο ταξικός πόλος, η ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ.

Και επειδή υπάρχει τέτοια τάση ενίσχυσης (διάβασε άρθρο σελ. 7) στρέφουν τους «αγανακτισμένους τους» ενάντια στα στελέχη της ΔΑΣ.

Στόχος τους; Να αποφύγουν «όπως ο διάβολος το λιβάνι» τη σύγκριση θέσεων και πράξεων γι’ αυτό καταφεύγουν στην ένταση, τις προσβολές και τον εκφυλισμό...

Γιατί με ποιόν άλλον τρόπο να κρύψουν πως, όταν η ΔΑΣ χτυπάει συναγερμό για το επαπειλούμενο χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση, αυτοί λειτουργούν ως ασφαλιστικοί σύμβουλοι της INLIFE;
Θέλουν να μη φαίνεται πως όταν η ΔΑΣ λέει να διεκδικήσουμε πίσω τα κλεμμένα, αυτοί πανηγυρίζουν για τα τέσσερα ευρώ για τροφή με τα οποία «γλύκαναν» στη ΣΤΑΣΥ το ΝΑΙ στο μείωση μισθού!!

Γιατί όταν οι επιτροπές ΠΑΜΕ στα αμαξοστάσια προσπαθούν να οργανώσουν μαζικές παρεμβάσεις με συμμετοχή των συναδέλφων για τα προβλήματα της καθημερινότητας μας, ώστε να πιέζουμε για λύσεις, αυτοί τρέχουν σε διάφορους (αν)αρμόδιους για να αποσπάσουν (μετά από μήνες) μια ανέξοδη νουθεσία προς την Ο.ΣΥ. του τύπου «παρακαλώ βελτιώστε τις τουαλέτες», χωρίς κανένα αντίκρυσμα...

Ματαιοπονούν όμως!

Οι συνάδελφοι έχουν κρίση και θα τους κρίνουν με βάση την πορεία τους στα κοινά και όχι τον αντισυναδελφικό τους τσαμπουκά!

ΥΓ: Η ΔΑΣ κυκλοφόρησε ανακοίνωση στις 22/12, όπου απέδειξε με επιχειρήματα πως οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΕΞΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΠΑΣΚΕ ΤΕΧΝΙΤΩΝ (Ραυτόπουλος) με τον ιδιαίτερο τρόπο της η κάθε μια, αλλά και βοηθώντας η μια την άλλη ―όποτε χρειάζεται― βάζουν πλάτη για να εφαρμόζονται όσα προωθούν οι διοικήσεις ενάντια στον Κλάδο.

Τα ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΠΥΛΗ χαρακτήρισαν την ανακοίνωση της ΔΑΣ «λάσπη και χολή», την ταύτισαν με ανακοίνωση του συνδικάτου και ξεμπέρδεψαν.

Απαντήσεις όμως, που να αποδομούν τα επιχειρήματα μας με επιχειρηματολογία που να πατάει στη λογική, δεν έδωσαν…

Αθανάσιος Κορδάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: