Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Συντονιστικό σωματείων Μ.Μ.Μ,τοποθετήσεις ομιλητών, η άποψη μας.



Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στην έδρα του συνδικάτου μας συναντήθηκαν τα σωματεία Ο.ΣΥ-ΣΤΑ.ΣΥ (πρόεδροι,γραμματείς) για να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους έπειτα και από την κοινή στάση εργασίας που πραγματοποιήσαμε την Τρίτη 1 Φλεβάρη και την καθομολογούμενη απαράδεκτη αντιμετώπιση που είχαν σαν εκπρόσωποι εργαζομένων από τον υπουργό Χ.Σπιρτζή.

Σας παραθέτουμε συνοπτικά τα σημαντικότερα θέματα από αυτά που αναφέρθηκαν.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου ΟΑΣΑ Λ.Σκούλος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξεικινητοποίηση των εργαζομένων μέσα από ενημέρωση τους στα αμαξοστάσια.Αναφέρθηκε στην σύμβαση η οποία όπως είπε πρέπει να έχει υπογραφεί ως τις 30/6,όπως και στα χρέη της Ο.ΣΥ τα οποία έχουν άμεσο αντίτυπο στους διαγωνισμούς.(Αφού κανένας ''φεσωμένος'',δεν θέλει να συμμετέχει)


Ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ Σ.Ρεβύθης αναφέρθηκε στην επικείμενη ενοποίηση δομών - στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ - που δεν παράγουν συγκοινωνιακό έργο και ότι σαν σωματείο δεν θα αποδεχθούν καμία αλλαγή σχέσης εργασίας ή μετακίνηση εργαζομένου.Στο θέμα της σύμβασης ανέφερε ότι στην ΣΤΑΣΥ λήγει στις 30/3 και ότι μέσα από την νέα πρέπει να εξασφαλίζεται η ειδικότητα,η ιεραρχία και να αναγνωρίζεται η διαφορετικότητα των εργαζόμενων στην παραγωγή του συγκοινωνιακού έργου. Έθεσε ως επικεφαλίδες, την εξασφάλιση του προσωπικού,τον δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών και την υπογραφή ΕΣΣΕ. Επίσης κατέθεσε πρόταση για στάση εργασίας και συμμετοχή στο Πανεργατικό συλλαλητήριο της Παρασκευής (12/2) για κοινό μέτωπο με τους αγρότες και τους άλλους κλάδους,αφού μας ενώνουν κοινά προβλήματα,


Ο πρόεδρος των οδηγών στα ΗΛΠΑΠ Ν.Ξυδάκης διαφώνησε με τη στάση εργασίας επικαλούμενος την αδιαφορία των εργαζόμενων και την αποχή τους από τιςκινητοποιήσεις που προκηρύσσονται και επικαιροποίησε την πρόταση πολλών συναδέλφων,εδώ και χρόνια,από όλα τα σωματεία για κοινή συνάντηση όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΜ.

Ο γραμματέας του σωματείου τεχνιτών της ΟΣΥ Κ.Κουλούρης αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχαν τα σωματεία με τον υπουργό κατά την διάρκεια της στάσης εργασίας την προηγούμενη εβδομάδα και την σκαιά αντιμετώπιση από τον υπουργό.Μίλησε για τον κίνδυνο που ενεδρεύει σε ότι αφορά το καθεστώς της εταιρείας από την υποχρηματοδότηση (και την ταυτόχρονη διάλυση των εθελοντών ελεγκτών) που κατά τον υπουργό ''φτάνει και περισσεύει'' και ότι σαν συνδικαλιστές σε ένα δημόσιο λαϊκό αγαθό ''δεν πρέπει να μπαίνουμε στη λογική ελλειμμάτων και πλεονασμάτων''.


Καυτηρίασε ευθέως την μη κινητοποίηση των εργαζόμενων από τις ηγεσίες των σωματείων και δήλωσε πως δεν ξαναδεσμεύεται με απόφαση συντονιστικού,αφού οι αποφάσεις δεν γίνονται σεβαστές από όλα τα σωματεία που μετέχουν σε αυτό,ενώ δήλωσε ξεκάθαρα ότι σε ημέρα απεργίας κάποιοι βάζουν άδειες!


Ο πρόεδρος του ΗΣΑΠ Λ.Ρενιέρης, συμφώνησε με τη στάση εργασίας, αναφέρθηκε και αυτός στην υποχρηματοδότηση των συγκοινωνιών και ότι από την στιγμή που η παρούσα επιχορήγηση δεν επαρκεί πρέπει να δηλωθεί από τους αρμόδιους από που θα καλυφθούν τα κενά.Έθεσε το ζήτημα αν στις ΕΣΣΕ μπορούν να μπουν μισθολογικοί όροι και αναφέρθηκε στον κίνδυνοιδιωτικοποίησης της επισκευαστικής βάσης.Τέλος αναφέρθηκε στη λειτουργία των συντονιστικών,ότι υπάρχουν μεθοδεύσεις προσωπικές,παραταξιακές,κομματικές,λέγοντας το χαρακτηριστικό: ''από τον 8ο στο ισόγειο αλλάζουν οι αποφάσεις''!


Ζήτησε να γίνει νέα αρχή με σεβασμό στην πλειοψηφία,ομολόγησε τις ευθύνες του συνδικαλιστικού κινήματος στο θέμα της συμμετοχής των εργαζομένων,ότι από μόνο του απαξιώνεται μέρα με τη μέρα και ανέφερε το παράδειγμα στην ΣΤΑΣΥ όπου πρόσφατα τα 7 σωματεία έγιναν 8!
Τέλος έθεσε την χρηματοδότηση,τις συγχωνεύσεις δομών,τις ιδιωτικοποιήσεις και την ΕΣΣΕ,.




Ο πρόεδρος ηλεκτροδηγών ΗΣΑΠ Κ.Δήμας,συμφώνησε με στάση εργασίας προσθέτοντας ότι το θέμα είναι γενικότερα το μνημόνιο.

Ο πρόεδρος του ΤΡΑΜ Η.Μανιατάκης συμφώνησε με τη στάση εργασίας και την πρόταση για κοινή συγκέντρωση των εργαζομένων στα ΜΜΜ,ενώ δήλωσε ότι και αυτός αν δεν υπάρξει δέσμευση για τήρηση των αποφάσεων του συντονιστικού δεν θα ξανασυμμετέχει.

Ο αντιπρόεδρος των διοικητικών των ΗΛΠΑΠ Μπάκουρος,που σε 10 μήνες κατά δήλωση του βγαίνει σε σύνταξη,είπε ότι βλέπει την εικόνα των προηγούμενων συντονιστικών του α' και β'μνημονίου του αποσυντονισμού δηλαδή,γι αυτό και έχουμε τα σημερινά χάλια και αν δεν συντονιστούμε τώρα με αιτίαμικροσυνδικαλιστικά,παραταξιακά και κομματικά συμφέροντα ''τον επόμενο χρόνο θα μας έχει ιδιώτης''!

Τον λόγο πήρε πάλι ο πρόεδρος του συνδικάτου Λ.Σκούλος όπου παραδέχτηκε ότι τέθηκαν πολλά θέματα. Πρότεινε να γίνουν δύο τα συντονιστικά,ένα ΟΣΥ και ένα ΣΤΑΣΥ - για καλύτερο συντονισμό - να γίνει κάλεσμα των εργαζομένων κάτω από ένα κοινό πανό των συγκοινωνιών,χωρίς στάση εργασίας και να βγει κοινή ανακοίνωση για το ασφαλιστικό.

Αναφέρθηκε και αυτός στην μη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσειςπαρόλο που μετέχουν στις απεργίες λέγοντας χαρακτηριστικά:''Όταν θα έρθει το αγγούρι στη πύλη θα λένε Σκούλο τρέξε!'

Τέλος όπως και άλλοι ομιλητές, ζήτησε τα στοιχεία από την συμμετοχή των σωματείων στις απεργίες να έρχονται στο συντονιστικό.

Σε ότι αφορά την ΟΣΥ είπε ότι από Δευτέρα 15/2 θα γίνουν συνελεύσεις στα αμαξοστάσια προς ενημέρωση των εργαζομένων του Συνδικάτου μας.


Η πρόταση για στάση εργασίας δεν πέρασε παρόλο την επιμονή και την διάθεση για συντονισμό των συναδέλφων στη ΣΤΑΣΥ,αιτία και αφορμή μαζί, ότι ''οι εργαζόμενοι δεν ακολουθούν''!


Η άποψη μας.
Θεωρούμαι ότι για άλλη μια φορά ο θεσμός του συντονιστικού χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα αποσυντονισμού.Όπως αναφέρθηκε και στην συνάντηση, τίποτα καινούργιο δεν είχε το συγκεκριμένο συντονιστικό από όλα των προηγούμενων ετών.Διενεργήθηκε χωρίς πλάνο,άναρχα και χωρίς καμιά διάθεση για αντίδρασηαπό αρκετούς των παριστάμενων.Αντίθετα οι διακατέχοντες πνεύμα αντίδρασης, εντάχθηκαν σε κλίμα κατευνασμού - έστω και προσωρινό.


Τέθηκαν πάμπολλα θέματα, σχεδόν όλα εξόχως σοβαρά,τα περισσότερα αμιγώς κλαδικά, αλλά κανένα δεν αναλύθηκε και για κανένα δεν πάρθηκε η παραμικρή απόφαση-ούτε συζητήθηκαν εναλλακτικές μορφές αντίδρασης.


Πέρα από την στην ουσία κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων ενός ολόκληρου Λαού, με τον επερχόμενο τροϊκανό αντιασφαλιστικό νόμο, που επιβάλειτην κοινή συμπόρευση και των κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων,από τα συμφραζόμενα όλων σχεδόν των ομιλητών τέθηκε σε αμφισβήτηση το ίδιο το μέλλον των συγκοινωνιών,της δουλειάς μας!κι όμως καμιά διάθεση για αντίδραση!(Όχι από όλους)


Τη Δικαιολογία αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να την μηχανευτούν, ούτε να στήσουν ίντριγκες,τους την έδωσες εσύ με την αδιαφορία, την απαξίωση και την αποχή σου!Το χειρότερο είναι ότι δεν πρόκειται για μια απλή δικαιολογία αλλά για τη πικρή, μαύρη αλήθεια.


''Τι να πάμε να απεργήσουμε όταν αυτοί δεν ακολουθούν παρά κάθονται στους καναπέδες τους!Ρεζίλι γινόμαστε!!!''


ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΟ!


Έτσι! με την συμπεριφορά σου και την αυτοκαταστροφική στάση ζωής που κρατάς, θα τους βγάλεις και ήρωες!Το κερατάς και δαρμένος το ξέρεις;Έρχεται!

(Λες αυτό να εννοούσε ο πρόεδρος με την αναφορά περί ''αγγουριού στη πύλη'';)


Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο,τέσσερα χρόνια τώρα στα λέμε και στα γράφουμε, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας,κουλάθηκε το χέρι μας!

Ενδεικτικά και μόνο:

Διάβασε εδώ για τα συντονιστικά:
http://ergazomenoiosy.blogspot.gr/2016/01/0.html

Εδώ για το θέμα της απαξίωσης και της αποχής:
http://ergazomenoiosy.blogspot.gr/2015/11/12_13.html

Και εδώ για όλα, από το 2012!



ή αλλάζουμε ή συνεχίζουμε να βουλιάζουμε.

ΟΣΟΙ, ΟΣΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 12 ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ!




Δεν υπάρχουν σχόλια: