Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Δεν «καθαρίζει» εύκολα ο εργολάβος



Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι καθαρίστριες στα λεωφορεία της ΟΣΥ, που διεκδικούν την πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων τους και την ανάκληση απολύσεων, ενώ ζητούν να κηρυχθεί έκπτωτος ο «ανεξέλεγκτος» πλέον εργοδότης τους!.. Την πρώτη νίκη για τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες των αστικών λεωφορείων της ΟΣΥ χαιρετίζαμε από τις σελίδες της «Εφ.Συν.» τον Φεβρουάριο, όταν μετά από πολυήμερη απεργία στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού κατάφεραν να πληρωθούν, εν μέρει, τα δεδουλευμένα τους από την εργολαβική εταιρεία «Λινκ-Απ».
Ο αγώνας τους όμως δεν σταμάτησε εκεί, αντίθετα επεκτάθηκε και σε άλλα αμαξοστάσια.Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες τις εργαζόμενες, που έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, στην πράξη δεν σταμάτησαν ποτέ η απλήρωτη εργασία ούτε οι αθέμιτες εργοδοτικές πρακτικές.

Σήμερα, οι καθαρίστριες σε 4 αμαξοστάσια (Ελληνικό, Ανθούσα, Βοτανικός, Α. Λιόσια), μετά τη συμμετοχή τους στην τριήμερη απεργία της ΓΣΕΕ, συνεχίζουν με πενθήμερη απεργία ώς τη Δευτέρα 16 Μαΐου, με την κάλυψη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, με προοπτική για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν δεν ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά τους.

Μεταξύ άλλων, ζητούν να ανακληθεί η απόλυση συναδέλφισσάς τους από το αμαξοστάσιο του Πειραιά (της Siranush Ch., μετανάστριας εργάτριας, όπως οι περισσότερες εργολαβικές καθαρίστριες), την άμεση εξόφληση δεδουλευμένων, δώρων και επιδομάτων, την τήρηση της συλλογικής σύμβασης, της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων υγείας και ασφάλειας.

Επιπλέον ζητούν να σταματήσουν οι εκφοβιστικές ενέργειες της εργοδοσίας, όπως οι απειλές για απόλυση σε εργαζόμενες που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ.

Διά της δικαστικής οδού

Σε κρίσιμη καμπή έφτασε χθες ο αγώνας των καθαριστριών, μετά την κατάθεση αγωγής στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη.

Εντύπωση προκαλεί η καταγγελία ότι οι συνήγοροι του εργολάβου κατάφεραν να πάρουν εξαίρεση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για να καταθέσουν την αγωγή, παρά την απεργία των δικηγόρων.

Την ίδια στιγμή ο εργολάβος αποφεύγει να παρουσιαστεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, επικαλούμενος την απουσία των δικηγόρων του λόγω της απεργίας τους!

Η πρακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών ισχύει και για το υπό σύσταση σωματείο των καθαριστριών, που ακόμα δεν έχει λάβει νομική υπόσταση, πάλι εξαιτίας της απεργίας του ΔΣΑ.

Τελικά η δίκη αναβλήθηκε, καθώς δεν εμφανίστηκαν οι συνήγοροι του εργολάβου στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου οι καθαρίστριες και αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση.

«Στο απροχώρητο»

«Φοβόμασταν και δεν αντιδρούσαμε. Ομως κάποια στιγμή φτάσαμε στο απροχώρητο», μας λέει η Παρέσα, 47 ετών και μητέρα πέντε ανήλικων παιδιών που τα μεγαλώνει μόνη της.

Κάθε βράδυ καθαρίζει 24-25 λεωφορεία στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας, για 450 ευρώ τον μήνα που δεν τα εισπράττει καν.

«Μας οφείλεται ένας μισθός από το '15 και τρεις μήνες από το '16. Δεν πληρωθήκαμε ποτέ δώρα, επιδόματα, υπερωρίες ή προσαυξήσεις. Μόνο φέτος αναγκάστηκε να μας βάλει δώρο όταν κατάλαβε ότι θα τον πάμε στο Αυτόφωρο».

Οι εργαζόμενες κατάφεραν φέτος να πληρωθούν δώρο Πάσχα μετά από διήμερη απεργία.

Ζητούν να κηρυχθεί ο εργολάβος έκπτωτος και να πληρώνονται απευθείας από την ΟΣΥ.

Με επιστολή τους στο ΕΚΑ διαμαρτύρονται για την απροθυμία της διοίκησης της ΟΣΥ να ελέγξει τις ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις του εργολάβου ότι δήθεν έχουν πληρωθεί.

«Δουλεύουμε κάθε μέρα χωρίς απορρυπαντικά, χωρίς γάντια, καθαρίζοντας τα διπλάσια λεωφορεία από όσα ορίζει η σύμβαση», μας λέει η 54χρονη Ευγενία, επίσης μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας.

«Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης της ΟΣΥ, 40 απεργοί καθαρίστριες τους πήγαμε ενυπόγραφες υπεύθυνες δηλώσεις ότι είμαστε απλήρωτες, που αποδεικνύεται και από τα τραπεζικά βιβλιάρια μισθοδοσίας. Η ΟΣΥ ωστόσο επιμένει ότι δεν μπορεί παρά να πληρώσει τον εργολάβο εφόσον εκείνος δηλώνει ότι πληρωνόμαστε. Αυτός μας εξαπατά, η ΟΣΥ δεν μπορεί να τον ελέγξει;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: