Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Μητσοτάκης: Θα αλλάξει το καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών 6/11/2013




Αρχίζει το ξήλωμα σε συνδικαλιστικά κεκτημένα – Αλλαγές στον νόμο του 1982 που καθόριζε το θεσμικό πλαίσιο

Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982 ετοιμάζει η κυβέρνηση μετά και το θέμα που δημιουργήθηκε από καταγγελίες περί παράνομης είσπραξης υπερωριών από συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.

Αρχίζει το ξήλωμα του νόμου που ρυθμίζει την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση θέτει πλέον στην αιχμή του δόρατος τον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών, ωστόσο εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες «προειδοποιητικά πυρά» κυβερνητικών στελεχών έχουν καλλιεργήσει το έδαφος για ευρύτερες αλλαγές στο πλαίσιο δομής, οργάνωσης, λειτουργίας των συνδικάτων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα διαμορφωθούν προτάσεις για το θέμα οι οποίες θα τεθούν στον δημόσιο διάλογο.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα ότι εντοπίστηκαν 30 περιπτώσεις δημοτικών αστυνομικών που προσελήφθησαν με πλαστά πιστοποιητικά. Όπως είπε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «αυτό είναι αιτία ανάκλησης των διορισμών τους».

Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο

Την Τρίτη, λίγο πριν από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε με σαφή τρόπο ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει τη συζήτηση για την τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου (Ν. 1264/82) που συμπληρώνει 31 χρόνια από τη θέσπισή του, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε φρενάρισμα των συνδικαλιστικών αδειών. Προανήγγειλε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση θα τεθεί το επόμενο διάστημα το ζήτημα της επανεξέτασης των συνδικαλιστικών αδειών που ισχύει από το 1982. «Το κράτος υπήρξε αρκετά γενναιόδωρο» σε αυτόν τον τομέα, είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Κατάχρηση διευκολύνσεων
Η συγκυρία της προαναγγελίας δεν είναι τυχαία. Στο γενικότερο πλαίσιο, οι πολιτικές της κυβέρνησης που πλήττουν τα εργασιακά δικαιώματα συμπλέουν με την επιβολή μέτρων περιορισμού και σε θεσμικό πεδίο συνδικαλιστικών κεκτημένων. «Βούτυρο στο ψωμί» είναι περιπτώσεις κατάχρησης των διευκολύνσεων που δίνει ο νόμος για την άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος. Και η κυβέρνηση έχει δείξει ότι ξέρει να τις αξιοποιεί...

Πρόσφατα άλλωστε δημιουργήθηκε μείζον θέμα από καταγγελίες περί παράνομης είσπραξης από συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. χρημάτων επί μακρόν για υπερωριακή απασχόλησή τους - τα ελάμβαναν καθώς απασχολούνταν πέραν του ωραρίου τους στα σωματεία τους τα Σαββατοκύριακα. Με αφορμή μάλιστα σχετικό δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» (27.10.2013) η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών παρήγγειλε τη Δευτέρα διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Πάντως ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) ζήτησε από νομικό της σύμβουλο να απαντήσει αν είναι νόμιμη η καταβολή ειδικής αποζημίωσης για απασχόληση πέραν του πενθημέρου των τελούντων σε συνδικαλιστική άδεια. Η γνωμοδότησή του ήταν θετική. Βεβαίως επί των συγκεκριμένων καταγγελιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον λόγο έχει πλέον η δικαστική έρευνα.

Σχέδιο στα συρτάρια
Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι το ζήτημα των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982 είχε έρθει ηχηρά στην επικαιρότητα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τον γύρο της ειδησεογραφίας έκαναν πληροφορίες ότι στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας υπάρχουν διαμορφωμένες προτάσεις για αναμόρφωση του νόμου 1264/1982. Οι άξονες των προς διερεύνηση αλλαγών, όπως επισημαινόταν σε ρεπορτάζ του «Βήματος» (10.2.2013), αφορούσαν:

- Τον υφιστάμενο τρόπο κήρυξης μιας απεργιακής κινητοποίησης, τη σύσταση / συγκρότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

- Την επανεξέταση των δικαιωμάτων των συνδικαλιστών, όπως είναι οι συνδικαλιστικές άδειες.

- Την επαναφορά της ανταπεργίας (κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων).

Προκλήθηκε σάλος με κόμματα της αντιπολίτευσης, συνδικαλιστικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και σωματεία) να δηλώνουν άλλοι ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στο νομοθετικό πλαίσιο θα είναι casus belli για τα συνδικάτα και άλλοι ότι οι όποιες αλλαγές στο σημερινό πλαίσιο δομής, οργάνωσης, λειτουργίας των συνδικάτων είναι ζήτημα εσωτερικό και υπόθεση των εργαζομένων.

Τότε ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει τίποτα σχετικό αυτή τη στιγμή». Ομως είχε παράλληλα επισημάνει ότι «έχουν περάσει 30 χρόνια από τη θέσπιση του υφιστάμενου νόμου και οι εποχές, οι συνθήκες, αλλά και οι ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος επιβάλλουν - τουλάχιστον - να ανοίξει η συζήτηση».

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης έριξε νερό στον μύλο της συζήτησης για τους συνδικαλιστές, αυτή τη φορά μιλώντας για τροποποιήσεις στην εκλογή συνδικαλιστικών οργάνων. Εριξε στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου το ζήτημα αλλαγών της εκλογικής διαδικασίας στον συνδικαλιστικό χώρο, φέρνοντας ως παράδειγμα προς μίμηση το νέο εκλογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ενιαία λίστα υποψηφίων δημοτικών / περιφερειακών συμβούλων κτλ.

«Αυτός ο ακηδεμόνευτος τρόπος εκλογής είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για άλλες εκλογικές διαδικασίες. Θα μπορούσε να ισχύσει και για τις εκλογές συνδικαλιστικών οργάνων» είχε αναφέρει. Και συμπλήρωσε: «Τόσα χρόνια δεν μιλάμε για ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό; Αυτό δεν είναι πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των εργαζομένων; Οι ικανοί και οι άξιοι να μπορούν να επιλέγονται σπάζοντας τις στείρες κομματικές γραμμές που μέχρι τώρα υπήρχαν».
Τώρα έρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα των συνδικαλιστικών αδειών από τον κ. Μητσοτάκη, και μάλιστα λίγο μετά τις αλλαγές που επέφερε σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις άδειες στη δημόσια διοίκηση (αυστηροποίηση της χορήγησης αναρρωτικών και εκπαιδευτικών αδειών, κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας έξι ημερών τον χρόνο κ.ά.).

Το καθεστώς των αδειών
Πάντως, το νομικό καθεστώς που διέπει τις συνδικαλιστικές άδειες είναι κοινό τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα. Οσες δίδονται εξαρτώνται άμεσα από την οργάνωση στην οποία συμμετέχει ο συνδικαλιστής (αν είναι πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια).

Το καθεστώς περιγράφεται στο άρθρο 13 παρ. 2 του Ν. 1264/1982 (άδειες άνευ αποδοχών) και βελτιώθηκε με το άρθρο 6 παρ. 3 του Ν. 2224/1994 που εισήγαγε και τις αμειβόμενες άδειες (το άρθρο έχει συμπληρωθεί με τον Ν. 2336/1995). Οι άδειες άνευ αποδοχών συνιστούν νόμιμο λόγο αποχής από την εργασία, ενώ οι αμειβόμενες εξομοιώνονται πλήρως με χρόνο εργασίας.

Κατά καιρούς το ζήτημα εφαρμογής της νομοθεσίας έχει αποτελέσει αντικείμενο ερωτημάτων από υπηρεσίες του Δημοσίου προς τα αρμόδια υπουργεία. Ηδη το 2009 σε εγκύκλιό του (ΔΙΔΑΔ /Φ. 59/114/οικ. 2149-28.1.2009) το υπουργείο Εσωτερικών τότε διευκρίνιζε ότι οι υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να χορηγούν συνδικαλιστικές άδειες με αποδοχές, με τις ακόλουθες διακρίσεις:

Α. Πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις
Στον πρόεδρο, αντιπρόεδρο και γενικό γραμματέα:
i) άδεια απουσίας ως τρεις ημέρες τον μήνα αν τα μέλη τους είναι λιγότερα από 500 και
ii) ως 5 ημέρες τον μήνα στην περίπτωση που τα μέλη τους είναι περισσότερα από 500 (άρθρο 17 του Ν.1264/1982).

Β. Δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις
α. Στον πρόεδρο
i) 15 ημέρες τον μήνα εφόσον οι υπαγόμενες σε αυτές πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν μέχρι 1.500 ψηφίσαντα μέλη,
ii) για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία του εφόσον οι υπαγόμενες σε αυτές πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν άνω των 1.501 ψηφισάντων μελών.
β. Στον γενικό γραμματέα
i) 15 ημέρες τον μήνα εφόσον οι υπαγόμενες σε αυτές πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν μέχρι 10.000 ψηφίσαντα μέλη,
ii) για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία του εφόσον οι υπαγόμενες σε αυτές πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν άνω των 10.000 ψηφισάντων μελών.

Στον αντιπρόεδρο και στον ταμία ανεξαρτήτως αριθμού μελών των υπαγόμενων σε αυτές πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων χορηγούνται ως 15 ημέρες τον μήνα.

Στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ανωτέρω οργανώσεων παρέχεται άδεια ως 9 ημέρες τον μήνα (άρθρο 17 του Ν. 1264/1982 και άρθρο 6 του Ν. 2224/1994).

Γ. Στα μέλη της διοίκησης της πλέον αντιπροσωπευτικής τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης (ΑΔΕΔΥ) για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους.

Στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της γραμματείας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους.

Στους αντιπροσώπους στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις άδεια απουσίας για όλη τη διάρκεια συνεδρίων που συμμετέχουν (άρθρο 17 του N. 1264/1982).

Οι ημέρες συνδικαλιστικής άδειας πρέπει να ληφθούν μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε κάθε περίπτωση, δεν μεταφέρονται στο επόμενο ημερολογιακό έτος.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 5 Νοεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: