Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Η διοίκηση της ΟΣΥ να επιστρέψει άμεσα στους εργαζόμενους τα κλεμμένα από τις επιπλέον περικοπές του 2013. Να σταματήσει η κοροϊδία με τη ΣΣΕ!


Η ΟΣΥ πλήρωσε 2.550.000 ευρώ σε συνολικά 136 συναδέλφους, οι οποίοι είχαν κάνει αγωγή εναντίον της, για τον λανθασμένο τρόπο εφαρμογής του νόμου 4093 με τον οποίο το 2013 εντασσόμασταν στο ενιαίο μισθολόγιο και περικοπτόταν (ξανά) οι μισθοί μας. Το Ειρηνοδικείο αποφάσισε ότι οι περικοπές ήταν μεγαλύτερες απ’ ότι όριζε ο νόμος και καταδίκασε την ΟΣΥ να πληρώσει αναδρομικά τη διαφορά.

Δεν είναι πρώτη φορά που το Ειρηνοδικείο δικαιώνει συναδέλφους. Είναι πρώτη φορά ωστόσο που η ΟΣΥ δεν έκανε έφεση, με αποτέλεσμα η απόφαση του Ειρηνοδικείου να είναι τελεσίδικη. (Να σημειώσουμε εδώ ότι παρόμοιες αγωγές στις οποίες η ΟΣΥ έχει ασκήσει έφεση αναμένεται να τελεσιδικήσουν το 2022-2023)

Από τη στιγμή που η ΟΣΥ αναγνωρίζει (έστω και απρόθυμα) ότι έγιναν μεγαλύτερες περικοπές στους μισθούς μας από αυτούς που όριζε ο νόμος, το Συνδικάτο οφείλει να διεκδικήσει η απόφαση αυτή να ισχύσει άμεσα για όλους τους εργαζόμενους. Και αυτό πρέπει να το διεκδικήσει κινηματικά και όχι μόνο νομικά, καθώς δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στα παιχνίδια που παίζουν οι δικηγόροι και το δικαστικό σύστημα και έχουν ως αποτέλεσμα, για το ίδιο θέμα, άλλοι να δικαιώνονται άμεσα, άλλοι καθόλου και άλλοι να πρέπει να περιμένουν πολλά χρόνια για την απόφαση.

Για τον λόγο που η ΟΣΥ δεν έκανε στη συγκεκριμένη περίπτωση ένσταση υπάρχουν διάφορες εικασίες. Δεν είναι αυτό όμως που έχει σημασία. Σημασία έχει ότι το εξής: Το δικαστήριο, σωστά πράττοντας, δικαίωσε τους συναδέλφους που είχαν κάνει αγωγή. Η δε ΟΣΥ μη κάνοντας έφεση δεν αμφισβήτησε, αντιθέτως δέχτηκε, την απόφαση του δικαστηρίου. Γιατί λοιπόν η ΟΣΥ δεν εφαρμόζει αυτή την δικαστική απόφαση για το σύνολο του κλάδου;

Το ΔΣ του Συνδικάτου οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διοίκηση της ΟΣΥ και να διεκδικήσει να καταβληθούν σε όλους τους εργαζόμενους τα ποσά που παράνομα κόπηκαν από τους μισθούς μας.

Παρότι υπογράφηκε στις 10 Ιουνίου, η ΣΣΕ ακόμα δεν εφαρμόζεται. Όλο αυτό το διάστημα ο Διευθύνοντας και το Υπουργείο εναλλάσσονται στο ρόλο του καλού μπάτσου – κακού μπάτσου (όταν θέλει δήθεν να εφαρμόσει τη ΣΣΕ ο ένας βάζει εμπόδια ο άλλος και αντίστροφα). Επί 5 μήνες το ΔΣ του Συνδικάτου παρακαλεί τον κ. Γλυκό και το Υπουργείο να εφαρμόσουν τη Σύμβαση που έχουν υπογράψει, αντί να διεκδικήσουν την άμεση εφαρμογή της απειλώντας με κινητοποιήσεις.

Αν η Διοίκηση αρνηθεί, το ΔΣ το Συνδικάτου πρέπει να προχωρήσει σε κάλεσμα απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων (κατάληψη στο κτήριο της Διοίκησης,περιοδικά κλεισίματα δρόμων κλπ) που να αναγκάσουν τη Διοίκηση να πληρώσει αυτά που οφείλει.

Αντίστοιχη έπρεπε και πρέπει να είναι η στάση του ΔΣ του Συνδικάτου και για το θέμα της ΣΣΕ.

Όταν μόλις χθες την Παρασκευή 15/11 το μεσημέρι, το ΔΣ του Συνδικάτου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την απειλή των κινητοποιήσεων, ο κ. Γλυκός ανέβασε αμέσως τη ΣΣΕ στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη – πράγμα που υποδηλώνει ότι θα εφαρμοστεί. Επειδή όμως Διοίκηση και Υπουργείο έχουν επανειλημμένα βρει τρόπους και κόλπα για να οπισθοχωρήσουν και να μην εφαρμόσουν όσα υπέγραψαν, το ΔΣ του Συνδικάτου θα πρέπει να είναι έτοιμο να υλοποιήσει τις απειλές του αν η ΣΣΕ δεν εφαρμοστεί μέσα στις επόμενες μέρες ή αν δεν εφαρμοστούν κάποια άρθρα της με πιο σημαντικά το άρθρο που δίνει αύξηση στα μισθολογικά κλιμάκια 4% για τους οδηγούς και 2% για το υπόλοιπο προσωπικό, το άρθρο που επιτρέπει στους εργαζόμενους να εισπράξουν προκαταβολή 3000€ από την αποζημίωση απόλυσης που δικαιούνται μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας καθώς και μια σειρά από θεσμικές παροχές που η διοίκηση προσπαθούσε με κάθε τρόπο, κόλπο και δικαιολογία να μην υλοποιεί. Η Σ.Σ.Ε 2019 (https://anexapar.wordpress.com/2019/07/01/σσε-με-1-χρόνο-ζωής/#more-1492) παρόλα ταύτα δεν παύει να είναι προϊόν μνημονιακής διαπραγμάτευσης και να είναι στην ουσίας της συνθήκη που δεν τόλμησαν οι εκπρόσωποι στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδικάτου να τη φέρουν για επικύρωση από τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση.


















Δεν υπάρχουν σχόλια: