Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Κ. Κουλούρης: «Η υγειονομική κρίση να μην γίνει η ταφόπλακα της εργασίας και των εργαζομένων» 30 Μαρτίου 2020


Συνέντευξη του ΓΓ του ΕΚΑ, ΓΓ του Σωματείου Τεχνικών και Εργαζομένων Ο.Α.Σ.Α. και Ο.Σ.Υ. και προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Νέας Ιωνίας

Πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Κώστας Κουλούρης, για το πώς αντιμετωπίζεται η πανδημία του κορωνοϊού και οι συνέπειες που έχει σε πολλά επίπεδα, καθώς τοποθετήθηκε στη βάση και των τριών ιδιοτήτων του, δηλαδή του Γενικού Γραμματέα Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας και του Γενικού Γραμματέα Σωματείου Τεχνικών και Εργαζομένων Ο.Α.Σ.Α.- Ο.Σ.Υ.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Κουλούρη έχει ως εξής:


Η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν έχει προηγούμενο. Κάποιες δραστηριότητες αναστέλλονται άλλες εντατικοποιούνται στα όρια της αντοχής των εργαζομένων. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει πάρει έκτατα μέτρα. Ποιά η κατάσταση των εργαζομένων και ποιές οι θέσεις του ΕΚΑ.

Αντιμετωπίζουμε την πανδημία του κορωνοϊού με αίσθημα ευθύνης στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας και σε αυτή τη συγκυρία προέχει έναντι όλων η Δημόσια Υγεία και το κοινωνικό συμφέρον. Οι εργαζόμενοι στην υγεία (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό), τις συγκοινωνίες, τα καταστήματα τροφίμων, την καθαριότητα σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, καθώς καλούνται σε αντίξοες και επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες να διασφαλίσουν την συνέχιση ζωτικών λειτουργιών για το κοινωνικό σύνολο.
Αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι υφίστανται τις επιπτώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο της πανδημίας, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των δραστηριοτήτων στη χώρα έχει ανασταλεί. Όπως για παράδειγμα στον τουρισμό, στις αερομεταφορές, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ. Ένα μέρος αυτών κινδυνεύει να περιέλθει σε κατάσταση ένδειας το επόμενο διάστημα αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα προστασίας.
Σε όρους μισθών, βλέπουμε ότι σε άλλες χώρες λόγω και της καλύτερης οικονομικής τους κατάστασης για παράδειγμα στη Γαλλία το κράτος αναπληρώνει το 100% του μισθού, στη Σουηδία το 95% του μισθού, στην Ολλανδία το 90%, στο Ηνωμένο Βασίλειο στη Νορβηγία και την Ισπανία το 80%, στη Δανία και την Πορτογαλία το 75% του μισθού, στην Ιρλανδία το 70% και στη Γερμανία το 65% κατά μέσο όρο του μισθού.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα στους εργοδότες για μείωση του 50% του μισθού των εργαζομένων, χωρίς να καλύπτει το υπόλοιπο 50% το κράτος. Έτσι μετακυλύει το κόστος της κρίσης στους πιο αδύναμους που τους οδηγεί στην εξαθλίωση, γεγονός που εκμεταλλεύονται ορισμένοι εργοδότες.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει να μην μετατραπεί η κρίση της πανδημίας σε οικονομική και κοινωνική, ιδίως σε ότι αφορά στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας. Πρέπει δηλαδή να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή με μείγμα πολιτικών για την προστασία των πλέον αδύναμων. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αφεθούν να επιστρέψουν στην κατάσταση της οικονομικής κρίσης, της περασμένης δεκαετίας.
Η σημερινή υγειονομική κρίση και οι συνέπειές της σε ολόκληρη την κοινωνία, δεν μπορεί να αποτελούν για την Κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, αφορμή για εισαγωγή ρυθμίσεων που διαλύουν κάθε έννοια προστασίας που διασφαλίζει το εργατικό δίκαιο και καταδικάζουν στην ανεργία ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Το γεγονός αυτό το επιβεβαιώνει το τσουνάμι καταγγελιών για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις μέσα σε λίγες μέρες με την αγωνία των εργαζομένων να κορυφώνεται, καθώς βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται λόγω των μέτρων αναστολής των συμβάσεων εργασίας, την γιγάντωση της μερικής απασχόλησης και την εκ περιτροπής εργασία.
Ο κίνδυνος που διαφαίνεται είναι αυτός της δημιουργίας μιας νέας γενιάς ανέργων που θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες από την προηγούμενη κρίση. Πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί μία νέα τραγωδία για χιλιάδες ανθρώπους και να βρεθεί τρόπος περιορισμού της ανεργίας εξ αιτίας της πανδημίας. Εδώ η εργοδοσία πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην αποφυγή αυτής της νέας κρίσης.
Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εργασία είναι πολύ συγκεκριμένα και η κυβέρνηση πρέπει να τα λάβει υπ’ όψιν, να διορθώσει τις προβληματικές διατάξεις, να καλύψει τα κενά των Π.Ν.Π. και να εξισορροπήσει τα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.
Ειδικότερα πρέπει άμεσα να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις και οι εξαναγκασμοί σε παραίτηση που έγιναν από 1η Μαρτίου 2020 και να ακυρωθούν οι «συμβατικές» μετατροπές των όρων εργασίας (ωράρια, μισθοί κλπ.). Το Δώρο του Πάσχα πρέπει να καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους μέχρι την Μ. Τετάρτη με επιδότηση, αν απαιτείται, από το κράτος.
Πρωτίστως ζητάμε την κατάργηση της κατάπτυστης διάταξης του άρθρου 9, της από 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, πληττόμενες ή μη και που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καν να προβάλλουν κάποιο λόγο, να θέτουν με μονομερή απόφασή τους το μισό προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο το μισθό τους όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Πρέπει ακόμα να καταργηθεί η διάταξη του άρθρου 12 της από 20-3-2020 ΠΝΠ, με την οποία οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην επίταξη απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε περίπτωση απεργίας.
Να θεσπιστούν αυστηρές και συγκεκριμένες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για όσους εργοδότες παρανομούν. Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η έκτακτη κατάσταση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού και να υπάρξει αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο και τράπεζες, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
Καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς κλπ.) χωρίς εξαιρέσεις.
Μετάθεση του χρόνου λήξης των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με αναστολή του χρονικού διαστήματος της κρίσης, έτσι ώστε και οι εργαζόμενοι αυτοί να δικαιούνται να λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού: α) στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που τα παιδιά τους ηλικίας έως τεσσάρων (4) ετών δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακό σταθμό, κατά τα πρότυπα σχετικής ρύθμισης για το δημόσιο, β) σε εργαζόμενους γονείς παιδιών με αναπηρία, ανεξάρτητα αν αυτά είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.
Επιπλέον, πρέπει να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Εργασίας τόσο για την εποπτεία της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας όσο και για την τήρηση των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας της εργασίας.
Επιβάλλεται να επικαιροποιηθεί άμεσα σε κάθε επιχείρηση η Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου για την αξιολόγηση του κινδύνου και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας έναντι του κορωνοϊού.
Η αναστολή ελέγχων από τους κρατικούς μηχανισμούς αποτελεί περιφρόνηση προς το εργατικό δίκαιο και τους κανόνες Υγείας και Ασφάλειας της εργασίας. Ιδιαιτέρως σε μία εποχή, όπου οι έλεγχοι είναι απολύτως αναγκαίοι τόσο για την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων όσο και του κοινωνικού συνόλου, καθώς οι χώροι εργασίας χωρίς τα ενδεδειγμένα μέτρα μπορούν αν γίνουν εστίες μετάδοσης του ιού.

Η κρίση πλήττει όπως είναι αναμενόμενο και τους δήμους. Πως ανταποκρίνεται η δημοτική αρχή Νέας Ιωνίας; Μέτρα και πρωτοβουλίες.
Όπως είναι φυσικό και ο δήμος μας βιώνει αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας. Η δημοτική αρχή ανταποκρίνεται από την πρώτη στιγμή στις υποχρεώσεις της και εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πρώτα απ’ όλα σε θεσμικό επίπεδο για την συνέχιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου στις νέες περιοριστικές συνθήκες, υπεβλήθη αίτημα στην ΚΕΔΕ για την διάθεση του αναγκαίου ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης. Μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματος το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει δια περιφοράς. Αποστέλλονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, κατατίθενται οι απόψεις και κατά τον ίδιο τρόπο γίνεται η ψηφοφορία.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη της από κοινού αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης χωρίς μικρόψυχες προσεγγίσεις και πλειοδοσία στείρας κριτικής. Χρειαζόμαστε μια πανστρατιά. Κάθε εποικοδομητική πρόταση και κριτική βελτίωσης είναι καλοδεχούμενη. Στον πόλεμο δεν υπάρχουν περιθώρια για αντιπολιτευτικές γκρίνιες. Όλοι μαζί πρέπει να συμβάλουμε στο ξεπέρασμα της κρίσης κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τις μικρότερες απώλειες.
Ενέργειες που έχουν γίνει στο δήμο αφορούν μεταξύ άλλων την διάχυση της πληροφόρησης, την προστασία όλων των εργαζομένων και τον εφοδιασμό τους με τα αναγκαία μέσα και υλικά προστασίας, την αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ, των παιδικών χαρών και αθλητικών χώρων, την ακύρωση εκδηλώσεων και πολιτιστικών προγραμμάτων, παράλληλα με τον περιορισμό της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου. Ανεστάλη επίσης η λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών με ταυτόχρονη απαλλαγή πληρωμής των τροφείων. Έγιναν προληπτικές απολυμάνσεις όλων των σχολικών κτηρίων, των δημοτικών κτηρίων, κοινόχρηστων χώρων, δημοτικών οχημάτων κλπ. Θεσμοθετήθηκε πενταψήφιος αριθμός για την στήριξη των ευπαθών ομάδων του Δήμου.
Απηλλάγησαν από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά την λειτουργία τους, καθώς και από την καταβολή τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων. Προβλέπεται επίσης συμψηφισμός των μελλοντικών απαιτήσεων τελών με ήδη καταβληθέντα ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.
Πρέπει να επισημάνω στο σημείο αυτό ότι όλες οι υπηρεσίες αιχμής του Δήμου βρίσκονται σε ετοιμότητα για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών της πόλης και των δημοτών.

Πως είναι η κατάσταση στις συγκοινωνίες, ποια μέτρα προστασίας εφαρμόζονται και ποια τα αιτήματα των εργαζομένων.
Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να τονίσω ότι και σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία αναδεικνύεται ο ζωτικός ρόλος των αστικών συγκοινωνιών της Πρωτεύουσας, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οποίων αποτελεί αδήριτη ανάγκη, όπως επανειλημμένα έχω τεκμηριώσει.
Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες με αυταπάρνηση συμβάλλουμε στη συνέχιση των λειτουργιών της πόλης που είναι απαραίτητες για το κοινωνικό σύνολο. Η βελτίωση της κατάστασης των συγκοινωνιών που αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων, αναδεικνύεται με έμφαση και σε αυτή την συγκυρία και παραμένει το ζητούμενο.
Από την πρώτη στιγμή της κήρυξης της πανδημίας ζητήσαμε μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους και για το επιβατικό κοινό. Τα μέτρα συνδέονται με την ενημέρωση του επιβατικού κοινού, την εντατικοποίηση των απολυμάνσεων σε οχήματα και συρμούς με προτεραιότητα αυτά που εξυπηρετούν αεροδρόμιο και λιμάνι, την προμήθεια και διάθεση σε οδηγούς, τεχνικό, διοικητικό και εργατικό προσωπικό απολυμαντικού υγρού και γαντιών σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών εργασίας.
Επιβάλλεται η απρόσκοπτη συνέχιση της κρατικής επιδότησης, η οποία αφορά στον επιβάτη και στην δυνατότητα να μεταφέρεται εύκολα, γρήγορα, με ασφάλεια και με φθηνό κόμιστρο στον προορισμό του σε όλες τις συνθήκες. Ειδικότερα σε ότι αφορά τους εργαζομένους στις αστικές συγκοινωνίες, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους αποτελεί άμεση προτεραιότητα όχι μόνο για αυτούς του ίδιους αλλά και για το επιβατικό κοινό.
Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και σε αυτή την συγκυρία της πανδημίας και οι οποίες σχετίζονται με την μείωση προσωπικού σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας, την κακή κατάσταση οχημάτων και βαγονιών, την κατάργηση γραμμών, την μείωση της συχνότητας των δρομολογίων, την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, παλεύουμε να φέρουμε εις πέρας το έργο που μας έχει ανατεθεί και ζητάμε από την πολιτεία να συμβάλει στην εξασφάλιση σύγχρονων Δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, στην αξιόπιστη, ασφαλή και φτηνή συγκοινωνία για τις ανάγκες μετακίνησης των πολιτών.

Τι θα θέλατε να πείτε συμπερασματικά για την όλη κατάσταση και ποιες είναι οι επείγουσες ανάγκες που η κρίση της πανδημίας αναδεικνύει;
Είναι σαφές ότι η κορωνίδα όλων είναι η υγεία. Η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με την πρόσληψη μόνιμου ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αποδεικνύεται ότι σε έκτακτες καταστάσεις όπως η παρούσα της πανδημίας είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει αξιόπιστες υπηρεσίες. Είναι ένα εθνικό κεφάλαιο και η ενίσχυσή του είναι μονόδρομος.
Εξίσου νευραλγικής σημασίας για την κοινωνία είναι ο τομέας της καθαριότητας. Πρέπει να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό και μέσα, προκειμένου να διασφαλίζει τις συνθήκες υγιεινής που έχουν ανάγκη οι πόλεις και το κοινωνικό σύνολο. Οι συνθήκες υγιεινής είναι αναγκαίες σήμερα περισσότερο από ποτέ διότι από αυτές εξαρτάται η δημόσια υγεία.
Το ίδιο αφορά και στις δημόσιες συγκοινωνίες. Είναι ένα κοινωνικό αγαθό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία. Επιβάλλεται η απρόσκοπτη συνέχιση της κρατικής επιδότησης που αφορά τον επιβάτη, καθώς και η επαρκής στελέχωση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.
Τρεις τομείς κρίσιμης σημασίας με αδιαμφισβήτητη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο που πρέπει να τύχουν της ανάλογης προσοχής. Η προσφορά τους φαίνεται πολύ περισσότερο τώρα που η πανδημία απαιτεί οι τομείς αυτοί να είναι ανθεκτικοί και ικανοί να σηκώσουν το βάρος της προστασίας της ζωής και της συνέχισης της λειτουργίας της πόλης. Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς σηκώνουν το βάρος μιας κατάστασης που χαρακτηρίστηκε πόλεμος και αυτό πρέπει να κινητοποιεί την πολιτεία για την στήριξή τους.
Εν κατακλείδι αποτελεί υποχρέωση ενός σύγχρονου κράτους που σέβεται τους πολίτες του, η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των τομέων της υγείας, της καθαριότητας και των αστικών συγκοινωνιών μέσω σταθερής κρατικής χρηματοδότησης. Ο δημόσιος χαρακτήρας τους αποτελεί εγγύηση για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: