Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Οι εργαζόμενοι της ΟΣΥ απροστάτευτοι απο τον κορονοϊό. Η διοίκηση προκλητικά αδιάφορη.




Με την ΦΕΚ Α’ 55/11-3-2020* ΠΝΠ (πράξη νομοθετικού περιεχομένου) του υπουργείου Εσωτερικών «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικώνσυνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού covid 19 και της ανάγκης περιορισμό της διάδοσης του» το δημόσιο, οι φορείς του δημοσίου, τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ ενημερώνονται και τους αποστέλλονται οδηγίες για τις απαραίτητες ενέργειες πρόληψης και προστασίας απο τη διασπορά από τον covid 19.

Η ΟΣΥ με την Αρ.Πρωτ. 13959 12/3/2020 ανακοίνωση του προέδρου και ΔΣ Στεφ.Αγιάσογλου ενημερώνει περιληπτικά τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο της ΠΝΠ. Η ενημέρωση αυτή αντίθετα με τη ΠΝΠ περιορίζεται μόνο στους εργαζόμενους που χρήζουν άδειας ειδικού σκοπού για την φύλαξη των παιδιών λόγω των κλειστών σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών. Ο κος Αγιάσογλου παραλείπει να ενημερώσει τους εργαζόμενους της ΟΣΥ που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες ό,τι αναφέρεται για την προστασία τους ειδικά στη παράγραφο Β.



Συνάδελφοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, άτομα σε ανοσοκαταστολή) και είναι σε θέση εργασίας που έρχεται σε επαφή με κοινό όπως οδηγοί, πωλητές εισιτηρίων, ελεγκτές κ.α) τιμωρούνται απο την πολιτική που εφαρμόζεται στις συγκοινωνίες τα τελευταία δέκα χρόνια σε μια ιδιότυπη εργασιακή ομηρία συνέπεια απουσίας εναλλακτικών. Η κυβέρνηση με τη διοίκηση της ΟΣΥ θέλουν να δείξουν ότι μπορεί και αποδίδει ο κρατικός μηχανισμός χωρίς όμως αυτός να διαθέτει τα μέσα και το κυριότερο, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό!

Απο την πρώτη στιγμή εκδήλωσης κρούσματος διατυπώσαμε την θέση μας σε κοινωνικές διαδικτυακές ομάδες για διακοπή λειτουργίας των ΜΜΜ. Δεν προτείναμε ημίμετρα, ούτε θα μπορούσαμε για κάτι το οποίο δεν είμαστε ειδικοί και δεν γνωρίζουμε. Ακούμε τι λένε οι ειδικοί επιστήμονες και όχι αυτοί που έχουν συμφέρον ακόμα και όταν βλέπουν να πεθαίνουν άνθρωποι. Σε θέματα υγείας και ασφάλειας η υπευθυνότητα πρέπει να είναι κανόνας για όλους μας. Σε ένα διαλυμένο απο μνημόνια κράτος με εξουθενωμένη δημόσια υγεία δεν χωράνε πειράματα όταν γνωρίζεις ότι το δικαίωμα στη ζωή αποτιμάται σε χρήμα.
Στο σημείο που φτάσαμε με ορατή πλέον την πανδημία σε εθνικό επίπεδο με ανυπολόγιστες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα πρέπει η πολιτική ηγεσία να σκεφτεί υπεύθυνα-ανθρώπινα και να προστατέψει τους εργαζόμενους των ΜΜΜ μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία.


ΥΓ τελικά βγήκε ενημέρωση στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής 13/3 για την παράγραφο Β της ΠΝΠ. Αιτήσεις απο …. Δευτέρα 16/3! Καλύτερα να μην έβγαινε, γιατί επιβεβαιώνει με αυτό το τρόπο η διοίκηση της ΟΣΥ την πρόθεση της να παρανομήσει απέναντι σε συναδέλφους μας και σε εργαζόμενους της που ούτε καν υπολογίζει ως ανθρώπινες ζωές. Ντροπή τους!

https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2020/03/ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ-12032020.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: