Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

ΟΣΥ: Δίωξη εργαζομένου «διότι δεν συνεμορφώθη»


Η αλλαγή της λίστας διοριστέων κατά 40% από το ΑΣΕΠ προκαλεί εμφανή εκνευρισμό στους διοικούντες, που καλούν προς συνετισμό συνδικαλιστή για πολιτικό του σχόλιο 

Δεν τους βγήκε η μεθόδευση να παρακάμψουν το ΑΣΕΠ για να προσλάβουν στις συγκοινωνίες όσους ήθελαν και τώρα επιβάλλουν «σιωπητήριο», απειλώντας με πειθαρχική δίωξη τους εργαζόμενους που έκαναν κριτική στα κοινωνικά δίκτυα. Ο λόγος για τη γνωστή ιστορία με τις 609 προσλήψεις που οργάνωσε το υπουργείο Υποδομών, αφήνοντας μόνον 20 μέρες στο ΑΣΕΠ να κάνει έλεγχο.

Το αποτέλεσμα ήταν το ΑΣΕΠ να κάνει κανονικά τη δουλειά του και έπειτα από δύο μήνες να ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι πίνακες κατάταξης άλλαξαν σε ποσοστό 40%, ενώ 61 άτομα που είχαν αρχικώς απορριφθεί από την ΟΣΥ μπήκαν στη λίστα των διοριστέων. Η κατάσταση έχει προκαλέσει στους αρμοδίους εμφανή εκνευρισμό, που φαίνεται όμως ότι έχει και παράπλευρες συνέπειες.

Στα χέρια της «Εφ.Συν.» έφτασε συγκεκριμένη καταγγελία από εργαζόμενο της εταιρείας «Οδικές Συγκοινωνίες» (ΟΣΥ), ο οποίος καλείται αορίστως να υποβάλει εξηγήσεις «εντός 5 εργασίμων ημερών». Το παράπτωμά του; Δεν αναφέρεται στο έγγραφο, που ακολουθεί τα παλαιά πρότυπα του «καλείσθε δι’ υπόθεσίν σας». Μέσα όμως στο ολιγόλογο κείμενο περιλαμβάνεται η διατύπωση: «Φέρεσθε ότι έχετε υποπέσει στην παράβαση του άρθρου 26, παράγραφος 18-ε».

Η παράγραφος αυτή υπάγεται στον νόμο 2669 που ψηφίστηκε το εκσυγχρονιστικό έτος 1998, περιλαμβάνει τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού των αστικών συγκοινωνιών και πέρασε επί υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη και πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
«Ψευδείς ειδήσεις»

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν την παράγραφο, απαγορεύεται στο προσωπικό «να μεταδίδει ή να συμμετέχει στη μετάδοση ανακριβών ή ψευδών ειδήσεων για την Εταιρεία». Την εποχή εκείνη για να μεταδώσει εργαζόμενος ανακριβείς ή ψευδείς ειδήσεις έπρεπε να βρει βήμα σε κάποιο μέσο ενημέρωσης. Εκτοτε, όμως, έχουν αλλάξει πολλά και ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία συμμετέχουν όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και οι απλοί πολίτες, ενώ η νομική υπόσταση των αναρτήσεων εκεί έχει κριθεί πολλές φορές και στα δικαστήρια.

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος που καλείται να απολογηθεί, εκτός από προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, διαθέτει και πλούσια συνδικαλιστική και εργασιακή εμπειρία καθώς κοντεύει να συμπληρώσει 30 χρόνια υπηρεσίας. Οι αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα είναι δημόσιες και μέσα στις πιο πρόσφατες περιλαμβάνεται σκληρή κριτική για τις μεθοδεύσεις με τις προσλήψεις.

Μετά την ανακοίνωση του ΑΣΕΠ που προαναφέραμε, γράφει για «δικαίωση όσων κατήγγειλαν τον διαγωνισμό ως στημένο και ρουσφετολογικό». Ακόμα και για το θέμα των αλλαγών στις λίστες διοριστέων γράφει για 60 άτομα ενώ το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε 61. Ισως κάποιοι ενοχλήθηκαν με την έκφραση «πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη». Το ερώτημα είναι ποιος θα κρίνει αν αυτό είναι «ψευδής ή ανακριβής είδηση»...

Απολύτως απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις διώξεις εργαζομένων με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. «Οι διώξεις που ασκεί η διοίκηση της ΟΣΥ Α.Ε. κατά εργαζομένων των ΜΜΜ οι οποίοι κατακρίνουν τη διοίκηση και τον κ. Καραμανλή για αδράνεια στην ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών εν μέσω πανδημίας, αλλά και τις “σκιές” στους πρόσφατους διαγωνισμούς προσλήψεων, είναι απολύτως απαράδεκτες.

»Πόσο μάλλον τώρα που το υπουργείο και ο ΟΣΥ ρίχνουν ευθύνες στην εταιρεία λογισμικού (!) για όσα έγιναν στις διαδικασίες προσλήψεων», επισημαίνει ο Ν. Παππάς και καταλήγει: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να επιστρέφει στις παλιές κακές πρακτικές της Δεξιάς. Οι σπασμωδικές κινήσεις και οι αλλοπρόσαλλες εκδοχές δεν καλύπτουν, αλλά αναδεικνύουν και την ανεπάρκεια και τις τεράστιες ευθύνες. Θα είμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των εργαζομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: