Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Προς κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων προχωρά η κυβέρνηση.

Καθημερινός ο κίνδυνος στο επάγγελμα του οδηγού λεωφορειου. 
Το συμμερίζεται η κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση προχωρεί στην επανεξέταση και κατηγοριοποίηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. 
Αυτό προκύπτει διαβάζοντας το δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ* ύστερα από την συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό εργασίας κύριο Πετρόπουλο. 
Ο κύριος Πετρόπουλος δήλωσε στο ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων μετά το Μάιο και στην ουσία θα επικαιροποίησει το πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη (2008) το οποίο κατέτασσε τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σε τέσσερις κατηγορίες.

Καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι αυτό αφορά άμεσα και το προσωπικό της ΟΣΥ (προσωπικό κίνησης, τεχνικό προσωπικό) το οποίο σε εκείνη την αξιολόγηση είχε κατεταγεί στην δεύτερη, τρίτη και τέταρτη κατηγορία με επακόλουθο την αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Σύνταξη στα 65 για τους οδηγούς, στα 67 για τους σταθμάρχες, ελεγκτές, τεχνίτες η εργατοτεχνίτες). Εδώ και 13 μήνες άλλωστε η διοίκηση Γλυκού-Γεωργίου εχει προχωρησει με γελοίες δικαιολογίες και προσχήματα στο κόψιμο παροχής γάλακτος, κάτι που έχει σαν έμμεσο στόχο τον αποχαρακτηρισμό του επαγγέλματος.

Βλέπουμε για μία ακόμα φορά ότι το καθεστώς των μνημονίων διατηρείται και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα στους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση οπως και η αντιπολίτευση μέχρι τις εκλογές θα παριστάνουν τον «φιλεργατικό» τον «αντιστασιακό» απέναντι στους δανειστές. Αμέσως μετά τις εκλογές θα τελειώσει το «χατήρι» των δανειστών απέναντί τους και θα προχωρήσουν στην εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί μέσα από το μνημόνιο.

Μάλιστα όπως καταγγέλλουνε συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ πριν λίγο καιρό όταν πήγανε να δούνε γι’ αυτό το θέμα στο υπουργείο εργασίας τον Γ.Γ. κύριο Νεφελούδη, αυτός για να τους ξεφορτωθεί τους έλεγε να πάνε στο υπουργείο Οικονομικών γιατί αυτοί δεν έχουν καμία αρμοδιότητα, κάτι το οποίο απ’ ό,τι φαίνεται το διέψευσε ο κύριος Πετρόπουλος με τις δηλώσεις του αυτές.

Οι γνωμοδοτήσεις του υπουργού στην ΟΣΥ

Ο Κος Πετρόπουλος εδώ και αρκετό καιρό «ασχολείται» με τους εργαζόμενους της ΟΣΥ (οδικές συγκοινωνίες) μέσα από το «παιχνίδι» που παίζει με την διοίκηση Γλυκού-Γεωργίου και την διοίκηση της ΟΣΜΕ (Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας ) . Οι δηλώσεις του Κου Πετρόπουλου γίνονται σε συνέχεια της γνωμοδότησης** που έβγαλε το δικηγορικό γραφείο της συζύγου του Κυρίας Βέρροιου, κατά παραγγελία της κυβερνητικής ΟΣΜΕ και η οποία έθετε σε αχρηστία τα δύο μεγαλύτερα σωματεία του χώρου, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (3.400 μέλη) και το Σωματείο Τεχνικών (700 μέλη), βρίσκοντας αστείες αιτιάσεις για παραλείψεις στα καταστατικά τους και νομιμοποιούσε φιλοκυβερνητικά σωματεία εκατό ατόμων να μπορούν να υπογράφουν τις κατάπτυστες εργοδοτικές προτάσεις ΣΣΕ! Ο κος Πετρόπουλος όπως και η προισταμένη του στο υπουργείο κα Αχτσιόγλου, προχωρούν σε εφαρμογή ενός γενικότερου σχεδίου της κυβέρνησης για διάλυση του συνδικαλισμού ικανοποιώντας ετσι τις δεσμεύσεις τους προς τους δανειστές.

Εχουμε να κάνουμε με μια γενικότερη επίθεση κατά των εργαζομένων σε όλους τους χώρους. Τα συνδικάτα έπειτα από αυτήν την εξέλιξη θα πρέπει να συγκαλέσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους. Θα πρέπει να προχωρήσουν σε συντονισμό με σωματεία άλλων χώρων και ομοσπονδίες, τα οποία πλήττονται από την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει στην ουσία το χαρακτηρισμό βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
https://www.poedhn.gr/deltia-typoy/item/4107-petropoulos-gia-vae-to-strivein-dia-tis-sygkrotisis-epitropis

**

Δεν υπάρχουν σχόλια: