Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΓΣΕΕ: Προχωρά σε 24ωρη απεργία την Μεγάλη Τετάρτη


Εικοσιτετράωρη απεργία για την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου αποφάσισε η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Η οργάνωση διαφωνεί με τη μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη 7 Μαΐου, επιμένοντας ότι ο εορτασμός θα πρέπει να γίνεται την 1η Μαΐου.

Παράλληλα, η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για την έναρξη διαπραγμάτευσης με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στόχος για τη νέα σύμβαση είναι να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, όπως ήταν προ της μείωσης κατά 22% τον Φεβρουάριο του 2012, κάτι που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και έχει αποτυπωθεί στην κοινή επιστολή ΓΣΕΕ – ΣΕΒ – ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ που απεστάλη τον Φεβρουάριο 2012 στον τότε πρωθυπουργό της χώρας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΕΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΤΟ ΣΥΝΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έκθεσης του ΣΕΠΕ για τις συμβάσεις εργασίας, αναδεικνύουν με τον πλέον καθαρό τρόπο, την –με γοργούς και ιδιαίτερα βίαιους ρυθμούς– αποδόμηση του μεταπολεμικού εργασιακού προτύπου της σταθερής, πλήρους απασχόλησης με αξι-οπρεπείς μισθούς διαβίωσης μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, και αποτελούν τη συνέχεια της σταθερής διάβρωσης του, εδώ και μια 20ετία νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας.
Ειδικά, τα στοιχεία που δείχνουν το ρυθμό μεταβολής των συμβάσεων πλήρους απασχό-λησης στη διάρκεια του 2011, που μετατράπηκαν: α) σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης (αύξηση 121,94%), β) σε εκ περιτροπής εργασία κατόπιν «συμφωνίας» με τον εργαζόμενο (αύξηση 467,73%) και γ) σε εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη (αύξηση 5.521,67%!!), αποδεικνύουν το μέγεθος της διαπόμπευσης της μισθωτής εργασί-ας, η οποία από αξιοπρεπή βιοποριστικό παράγοντα, μετατρέπεται σε φθηνό εμπόρευμα για τους εργοδότες.

Οι δραματικές αλλαγές που επισυμβαίνουν στην αγορά εργασίας, είναι το αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να καταργήσει σε απόλυτο συγχρονισμό με την Τρόικα, τον ΣΕΒ και τους Τραπεζίτες, τα πάντα στο όνομα της βελτίωσης της νεοφιλελεύθε-ρης καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας, το σύνολο σχεδόν του προστατευτικού εργατικού δικαίου και να το μετατρέψει σε ένα «αγοραίο» εμπορικό δίκαιο, όπου η εργατική δύναμη αποτιμάται ως το πλέον φθηνό προϊόν, ώστε να διασφαλιστεί και να αυξηθεί η κερδοφο-ρία του Κεφαλαίου.
Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα συντελούμενο έγκλημα σε βάρος του κόσμου της εργασί-ας, ο οποίος οδηγείται σιδηροδέσμιος στη φτώχεια και την περιθωριοποίηση.
Είναι επιτακτική ανάγκη για τα συνδικάτα και τις πλειοψηφικές ηγεσίες στις κορυφαίες ορ-γανώσεις, να σταματήσουν να παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις.
Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να βγει από την ακινησία.
Πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά του κυβερνητικού συνδικαλισμού και τις διαχωριστικές λογι-κές μέσα στους εργαζόμενους.
Οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια ατζέντα νέων αιτημάτων, που θα αντιστοιχούν στις ση-μερινές ειδικές συνθήκες.
Οι συντονισμένοι, επίμονοι με διάρκεια και αντοχή, πολύμορφοι ριζοσπαστικοί ταξι-κοί εργατικοί αγώνες, που θα έχουν πολιτικά αιτήματα και χαρακτηριστικά, είναι ο μονα-δικός δρόμος, ώστε να ανατρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες ρεβανσιστικές πολιτικές των Μνημονίων και να επανακτήσουμε αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργα-σίας.
Οι κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτέμβρη, μπορεί και πρέπει να προκαλέσει μέγιστο πολιτικό και κοινωνικό γεγονός, που θα κινητοποιήσει τον λαϊκό παράγοντα και όλους όσους είναι οι χαμένοι του Μνημονίου και δρομολογήσουν εξελίξεις σε προοδευτι-κή κατεύθυνση.